IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на Facebook ще анонсира масови съкращения тази седмица 

Очаква се планираните съкращения в компанията за социални медии да засегнат хиляди нейни служители

09:19 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Meta Platforms Inc. планира да започне мащабни съкращения тази седмица, което може да се окаже най-големият етап от скорошната вълна от съкращения на работни места в технологичния сектор след бързия растеж на индустрията по време на пандемията.

Очаква се съкращенията да засегнат хиляди служители и се планира да бъдат обявени още в сряда, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници. В края на септември Meta съобщи, че има повече от 87 000 служители. Представители на компанията вече са казали на служителите да отменят от тази седмица пътуванията, които не са от съществено значение. 

Планираните съкращения ще бъдат първите големи свивания на персонала в 18-годишната история на компанията. Макар и по-малък в процентно изражение от съкращенията в Twitter Inc. през изминалата седмица, които засегнаха около половината от персонала на тази компания, броят на служителите на Meta, които се очаква да загубят работата си, може да бъде най-големият досега в голяма технологична корпорация през годината, в която се наблюдава съкращаване в технологичната индустрия като цяло. 

Говорител на Meta отказва да коментира темата, като се позовава на неотдавнашното изявление на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, че компанията ще „фокусира инвестициите си върху малък брой приоритетни области на растеж".

„Така че това означава, че някои екипи ще нараснат значително, но повечето други екипи ще останат без промяна или ще се свият през следващата година", каза Зукърбърг по време на разговора на 26 октомври с анализаторите за приходите на компанията за третото тримесечие. „Като цяло очакваме да завършим 2023 г. с приблизително същия размер или дори като малко по-малка организация, отколкото сме днес“. 

През септември Wall Street Journal съобщи, че Meta планира да намали разходите си с поне 10% през следващите месеци - отчасти чрез съкращения на персонала. 

Съкращенията, които се очаква да бъдат обявени тази седмица, следват няколко месеца на по-целенасочени освобождавания на персонала, при които служителите бяха съкращавани или бяха премахнати техните позиции.

„Реалистично погледнато, в компанията вероятно има няколко души, които не трябва да са тук", каза Зукърбърг на служителите на среща в цялата компания в края на юни.

Meta, както и други технологични гиганти, започна да наема засилено служители по време на пандемията, тъй като животът и бизнесът се преместиха в онлайн среда. През 2020 и 2021 г. тя увеличи броя на служителите си с повече от 27 000 души, а през първите девет месеца на тази година добави още 15 344 души - около една четвърт от тях през последното тримесечие.

Акциите на Meta се обезцениха с повече от 70% тази година. Компанията изтъкна влошаващите се макроикономически тенденции, но инвеститорите също така се притесниха от разходите ѝ и заплахите за основния бизнес на компанията в областта на социалните медии. Растежът на този бизнес на много пазари се забави на фона на силната конкуренция от страна на TikTok, а изискването на Apple Inc. потребителите да се съгласяват с проследяването на техните устройства ограничи възможностите на социално-медийните платформи да насочват реклами.

Миналия месец инвестиционната компания Altimeter Capital заяви в отворено писмо до Зукърбърг, че Meta трябва да съкрати персонала си и да намали амбициите си в областта на метавселената, отразявайки нарастващото недоволство сред акционерите.

Разходите на Meta също са се увеличили рязко, което е довело до спад на свободните парични потоци с 98% през последното тримесечие. Част от разходите на компанията се дължат на големи инвестиции в допълнителна изчислителна мощ и изкуствен интелект, необходими за по-нататъшното разработване на Reels, подобната на TikTok платформа за кратки видеоклипове в Instagram, и за насочване на реклами с по-малко данни.

Но голяма част от нарастващите разходи на Meta се дължат на ангажимента на Зукърбърг към Reality Labs - подразделение на компанията, което отговаря за джаджите за виртуална и добавена реалност, както и за създаването на метавселената. Зукърбърг бе обявил метавселената за съзвездие от взаимосвързани виртуални светове, в които хората ще работят, играят, живеят и пазаруват. 

От началото на миналата година усилията на компанията са стрували 15 млрд. долара. Но въпреки че инвестира много в популяризирането на своята платформа за виртуална реалност Horizon Worlds, потребителите до голяма степен не са впечатлени. Миналия месец WSJ съобщи, че посетителите на Horizon Worlds са намалели през годината до под 200 000 потребители, което е приблизително колкото жителите на Бургас.

„Разбирам, че много хора може да не са съгласни с тази инвестиция", каза Зукърбърг пред анализатори по време на разговора за приходите на компанията миналия месец, преди да потвърди ангажимента си. „Мисля, че хората ще погледнат назад след десетилетия и ще говорят за важността на работата, която е свършена тук“. След разговора анализаторите понижиха оценките си за акциите на Meta и намалиха целевите цени. 

„Пътната карта на ръководството и обосновката на тази стратегия продължават да не намират отклик сред инвеститорите", заявиха анализатори от RBC Capital Markets в бележка от миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още